Vrei sa facem calculul telefonic? Suna la: 0723 226 653

Ce reprezinta asigurarea Rca?

Asigurarea RCA este o asigurare prin care tertii prejudiciati in urma unui accident auto, produs din vina conducatorului auto asigurat, primesc despagubiri pentru daunele materiale si/sau decesul ori vatamarile corporale suferite. Persoana vinovata de producerea accidentului nu poate beneficia de despagubiri pentru vehiculul sau in baza propriei polite de asigurare RCA. Scopul acestei asigurari este ca cel pagubit sa primeasca despagubiri pentru daunele suferite .

Raspunderea asiguratorului RCA incepe:
- din ziua urmatoare celei in care expira valabilitatea politei de asigurare anterioare, pentru asiguratul care isi indeplineste obligatia incheierii asigurarii cel mai târziu in ultima zi de valabilitate a acesteia;
- din ziua urmatoare celei in care s-a incheiat documentul de asigurare, pentru persoanele care nu aveau o asigurare obligatorie RCA valabila la momentul incheierii asigurarii;
- din momentul eliberarii documentului de asigurare, dar nu mai devreme de data intrarii in vigoare a autorizatiei provizorii de circulatie sau a inmatricularii/inregistrarii vehiculului, pentru vehiculele comercializate care urmeaza sa fie inmatriculate/inregistrate.

Ce trebuie facut dupa producerea daunei?

Daca ai fost pagubit in urma unui accident produs de un vehicul, trebuie sa te adresezi asiguratorului celui care este vinovat de producerea daunei, cu procesul-verbal de constatare de la politie sau, dupa caz, cu exemplarul formularului ”Constatare amiabila”. Utilizarea formularului Constatare amiabila de accident se realizeaza de catre cei doi conducatori auto numai atunci când exista un acord comun de vointa. Pentru deschiderea dosarului de dauna te poti adresa oricarei unitati teritoriale a asiguratorului respectiv, indiferent de unitatea care a emis polita.

Reamintim faptul ca partea pagubita are dreptul de a solicita despagubiri pentru prejudiciile produse vehiculului si inainte de efectuarea reparatiei acestuia. Asiguratorul RCA are obligatia de a stabili cuantumul despagubirii la valoarea preturilor practicate de catre unitatile de specialitate sau prevazute in cataloagele de specialitate astfel incât despagubirea primita sa-i permita pagubitului efectuarea reparatiilor.

De asemenea, reamintim faptul ca, in orice situatie, pagubitii au posibilitatea de a efectua reparatia la orice unitate reparatoare doresc, indiferent daca aceasta se afla sau nu pe lista service-urilor cu care societatea de asigurare are incheiate conventii de colaborare.

Asiguratorul RCA are obligatia de a efectua plata dosarelor de dauna in maxim 10 zile de la data depunerii ultimului document necesar stabilirii raspunderii si cuantificarii daunei.

Daca asiguratorul RCA are suspiciuni intemeiate cu privire la modul de producere a accidentului, atunci are obligatia de a comunica in scris asiguratului si pagubitului, in termen de 5 zile de la data avizarii daunei, intentia de a desfasura investigatii. Aceste investigatii nu pot dura mai mult de 3 luni de la data avizarii daunei. Asiguratorii RCA au dreptul sa efectueze propriile investigatii indiferent daca accidentul a fost protocolat prin Proces verbal al Politiei sau prin formularul Constatare amiabila de accident.

Am fost lovit de un autotusim ce este inmatriculat in strainatate. Ce fac?

In situatia in care ai fost pagubit in urma unui accident produs de un vehicul asigurat dar inmatriculat in strainatate, va puteti adresa Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din România - www.baar.ro

Am fost lovit de un autotusim ce nu avea rca. Ce fac?

In situatia in care cel vinovat de producerea daunei nu detine o asigurare obligatorie RCA valabila la data producerii accidentului sau nu a fost identificat, iti recomandam sa te adresezi Fondului de Protectie a Victimelor Strazii  www.fpvs.ro

Despagubirile acordate tertului prejudiciat din acest Fond acopera:
- daunele materiale, cât si vatamarile corporale – daca cel vinovat de producerea accidentului nu detine o asigurare obligatorie RCA (urmând ca Fondul sa isi recupereze banii de la persoana vinovata);
- numai vatamarile corporale – daca cel vinovat de producerea accidentului a ramas neidentificat.

Care este amenda pentru lipsa RCA-ului?

Amenda este de la 1000 lei la 2000 lei, plus retinerea talonului si a placutelor de inmatriculare pana la incheierea unei polite. In caz de accident situatia e mai grava pentru ca se adauga plata pagubelor.

Tocmai am cumparat o masina la mana a doua, am nevoie de RCA?

Desigur, odata semnat contractul de vanzare cumparare veche polita isi inceteaza valabilitatea.Pentru a putea circula si pentru a putea inmatricula masina ai nevoie de o noua asigurare rca pe numele noului proprietar. Daca numarul de inmatriculare se schimba , se face fara el, numarul de identificare fiind cel mai important.

Daca am pierdut polita rca ce trebuie sa fac?

Sa te adresezi societatii care v-a incheiat polita pentru a va emite un duplicat. Daca este incheiata prin intermediul nostru ia legatura cu noi! Vom rezolva imediat.

Care e perioada minima de incheiere pentru un rca?

Perioada minima este de 6 luni. Cu exceptia masinilor ce urmeaza sa aiba numere rosii-in acest caz se poate incheia si pe o luna!

Se poate emite RCA inainte de data intrarii in vigoare?

Da, Rca se poate emite cu maxim 30 zile lucratoare inainte de data intrarii in vigoare.

Ce este constatul amiabil?

Constatul amiabil creaza cadrul juridic prin care se simplifica procedura de constatare a unor evenimente rutiere ce indeplinesc urmatoarele conditii:exista cel mult 2 vehicule implicate, nu exista daune corporale si cele 2 parti se inteleg.Prin urmare solutionarea problemei se va face la asiguratorul vinovatului, nemaifiind necesara implicarea politiei.In cazul in care partile nu se inteleg sau sunt mai multe vehicule implicate se urmeaza procedura clasica.

Ce reprezinta o asigurare Carte Verde?

Asigurarea "Carte Verde" este o asigurare de raspundere civila auto valabila numai in afara teritoriului Romaniei. In baza acestei asigurari se acorda despagubiri pentru sumele pe care asiguratul este obligat sa le plateasca pentru distrugerea de bunuri sau vatamarea corporala ca urmare a unor accidente de circulatie petrecute in strainatate. De asemenea, se acorda despagubiri si pentru eventualele cheltuieli facute de asigurat in procesul civil. Cartea verde este inclusa in asigurarea Rca.

In ce tari este valabil rca-ul cu cartea verde?

In toata tarile din U.E. Atentie insa, daca intentionezi sa calatoresti mai des in tari non UE, sunt cateva societati care au exclus anumite tari. Excluderile sunt afisate in dreptul ofertei de la fiecare asigurator.Contacteaza-ne pentru mai multe detalii.

Ce trebuie sa stii despre BONUS / MALUS

B - reprezinta BONUS (reducere), iar numarul din dreptul literei B indica nivelul de reducere. Exista 14 clase de BONUS pentru care se acorda urmatoarele reduceri:

B0 -0%
B1 -5%
B2 -10%
B3 -14%

B4 -18%
B5 -22%
B6 -26%
B7 -29%

B8 -32%
B9 -35%
B10 -38%
B11 -41%

B12 -44%
B13 -47%
B14 -50%


Este foarte important ce clasa de BONUS ai pe polita RCA pentru stabilirea urmatoarei clase de reducere (reducerile se acorda numai daca nu ai avut daune in anul calendaristic anterior si in anul curent).

De exemplu acordarea clasei de BONUS se face astfel:

Ai pe polita clasa B1 »

Reinnoesti polita fara daune pe 6 luni -> primesti clasa B2
Reinnoesti polita fara daune pe 12 luni -> primesti clasa B3

Reducerile se acorda in acest fel pana ajungi la B14 numai daca nu ai daune. M - Reprezinta MALUS (majorare), iar numarul din dreptul literei M indica nivelul de majorare.

Exista 8 clase de MALUS pentru care se aplica urmatoarele majorari:

M1 +5%
M2 +10%
M3 +20%

M4 +30%
M5 +45%
M6 +60%

M7 +80%
M8 +100%

MALUS-ul se calculeaza in functie de:
- numarul de daune provocate in anul calendaristic anterior
- numarul de daune provocate in anul calendaristic curent
- clasa de BONUS/MALUS anterioara
- perioada pe care se prelungeste asigurarea (6 luni sau 12 luni)

Inmatriculez o masina pe numele meu. Ce clasa Bonus-Malus voi avea?

Daca e prima masina din viata ta atunci incepi cu clasa B0. Daca ai avut alta masina cuprinsa in sistemul bonus-malus si ai vandut-o si nu mai ai alta atunci pleci de la clasa pe care o aveai la masina veche.

Daca ai o masina si mai inmatriculezi inca o masina (adica iti cumperi a doua ta masina), aceasta va avea clasa B0. Bonus-Malus se aplica atit persoanelor fizice cit si juridice.

Daca am CASCO, mai trebuie si RCA?

Da, trebuie, asigurarea RCA este obligatorie tuturor autovehiculelor inmatriculate sau inregistrate la noi in tara. In cazul in care te faci vinovat de producerea unui accident, polita RCA il va despagubi pe soferul nevinovat, iar asigurarea ta CASCO va va repara masina proprie.

Avantajele tale la orice asigurare livrata de noi:

  • Suntem din Timisoara-ai livrare gratuita in aceeasi zi
  • Compari ofertele de la toti asiguratorii
  • Garantam cea mai buna oferta
  • Oferim suport-suntem aici pentru orice situatie
  • Te anuntam inainte sa iti expire asigurarea
  • Livram polita personal - nu folosim curieri - platesti dupa ce verifici
Daca ai orice fel de nelamurire sau intrebare suna-ne la numarul de telefon: 0723 226 653
sau contacteaza-ne pe email sau chat online.

Comanda Asigurare RCAComanda Asigurare CascoComanda Asigurare Locuinta